Gaten opvullen in metaal

In dit artikel leggen we uit waarom er gaten in uw metaalproduct zitten en waarom aluminium proppen hiervoor de beste oplossing vormen.

Metaalproducten hebben vaak zichtbare gaten aan het oppervlak. Dit zijn boorgaten of ponsgaten.

Van al deze zichtbare gaten wordt het eindproduct er helaas niet mooier op. De gaten zijn dan ook een doorn in het oog voor architecten en eindgebruikers.
Het probleem is echter niet alleen esthetisch. Vuil en water kunnen via de gaten het product binnendringen, waardoor corrosie ontstaat. Dit kan de levensduur van een metaalproduct aanzienlijk verkorten!

Iedereen accepteert de gaten, want ze zijn vaak "noodzakelijk". En dat klopt, de boorgaten zijn in eerste instantie inderdaad nodig, maar waarom zou u ze laten zitten als dit ook anders kan?
Dit probleem kan namelijk eenvoudig worden opgelost met aluminium proppen. Deze proppen slaan we in de gaten, worden geëgaliseerd en krijgen daarna een coating. Hierna is het gat gat compleet onzichtbaar! 

Gaten dichten met aluminium proppen voor een beter esthetisch en functioneel resultaat.
Dit doen we bij:

 • Balkonhekwerken

 • Binnentrappen en buitentrappen

 • Railingen

 • Deuren en deurportieken

 • Palen en pilaren

 • Poorten en sierhekwerken

 • Noem maar op! 

Wilt u direct aluminium proppen bestellen of NESTcoat inschakelen om aluminium proppen toe te passen? Neem contact op!
*Kijk onderaan de pagina naar de voorwaarden en vereiste gegevens.
 

Waarom zitten er gaten in mijn metaalproduct?

De gaten zitten er natuurlijk niet voor niets! Ze zijn essentieel bij het productieproces en tijdens het monteren van producten. 

Bevestigingsgaten
Een deel van de zichtbare gaten zijn bevestigingsgaten, zoals schroefgaten. Deze kunnen in allerlei soorten producten zitten die gemonteerd worden. Vanwege (productie)fouten komen de gaten ook wel eens op de verkeerde plek terecht. Hierdoor blijven deze zichtbaar na montage. 

Gaten voor het productieproces
De meeste gaten worden aangebracht in staalproducten vóór het thermisch verzinken. Hieronder leggen we uit waarom het boren van gaten noodzakelijk is bij dit proces. Ten behoeve van de leesbaarheid schrijven we ‘thermisch verzinken’ in de rest van de tekst meestal als ‘verzinken’, ondanks dat er ook andere vormen van verzinken bestaan. 

Waarom zijn boorgaten nodig bij het verzinken?

 1. Het stalen product ophangen
  Bij het thermisch verzinken wordt het staalproduct in een vloeibaar zinkbad gedompeld. Dit bad is behoorlijk heet, zo'n 450 °C. Vandaar dat de producten tijdens dit proces met dik stalen binddraad aan een balk worden opgehangen. Hiervoor zijn ophanggaten in het product nodig. Deze ophanggaten worden planmatig geboord. Zo kan het product op de beste manier verzinkt worden. Dit betekent wel dat de gaten soms direct in het zicht aanwezig zijn.
   

 2. Het wegvloeien van zink en voorbehandelingsvloeistoffen
  De kwaliteit van een thermisch verzinkt product wordt mede bepaald door planmatig geboorde gaten. Door de gaten op de juiste plaats te boren kan het zink snel en correct in het profiel vloeien en hier gemakkelijk weer uitvloeien. Het snel uitvloeien van het zink is erg belangrijk: zink stolt vrijwel direct buiten het zinkbad. Hoe eerder al het overtollige zink eruit is, hoe strakker het resultaat.
  Ook niet onbelangrijk: voorafgaand aan het verzinken wordt het product chemisch voorbehandeld, als deze chemicaliën niet weg kunnen vloeien uit het product en hierdoor achterblijven, vindt er plaatselijk een snelle aantasting van het staal plaats. Dit komt door het bijtende effect van deze chemicaliën. Immers, het zink heeft deze locatie niet kunnen bereiken omdat deze chemicaliën niet weg konden vloeien.
   

 3. Het voorkomen van ontploffingsgevaar!
  Door de hoge temperatuur van het zinkbad zet lucht uit. Als deze lucht niet kan ontsnappen vindt er een ontploffing plaats. Door de ontploffing spat het hete zink over de rand van het zinkbad. Voor de medewerkers die in de buurt staan is dit enorm gevaarlijk. Verder betekent een ontploffing dat het materiaal vervormt of plaatselijk scheurt waardoor het product niet meer inzetbaar is. Om dit te voorkomen worden voorafgaand aan het verzinken ontluchtingsgaten in het staal aangebracht. Zo kan de lucht ontsnappen en neemt de druk af. 

 

Wat zijn de voordelen van aluminium proppen?

Het opvullen van de gaten komt uw metaalproduct op meerdere punten ten goede:

 1. Esthetisch
  De aluminium prop kan na het egaliseren worden overgespoten, waardoor het gat volledig onzichtbaar wordt;

 2. Functioneel
  Door de aluminium prop kunnen water en vuil niet meer binnendringen in het product. Als water stil komt te liggen op metaal versterkt dit het corrosieproces. Met het opvullen van de gaten wordt dit tegengegaan!

 

Aluminium proppen vormen een betere oplossing dan de alternatieven:

 1. Reageert hetzelfde als de rest van het metaal
  Plamuur of 'kneedbaar metaal' kan vaak niet tegen de chemische en mechanische voorbehandeling die nodig is vooraf aan het coaten. De aluminium proppen passen qua eigenschappen juist goed bij de rest van het metaaloppervlak.
  Na het egaliseren van het oppervlak kan het aluminium dus gewoon voorbehandeld, gestraald en meegespoten worden met de rest van het product, zonder speciale behandeling. 

 2. Snelheid
  De aluminium proppen hoeven niet uit te harden. Hierdoor is het product direct inzetbaar. Al met al is het een effectieve en snelle manier om het product vrij van gaten te maken. 

 

Hoe herstellen wij gaten tijdens het productieproces

De aluminium proppen kunnen aangebracht worden in verzinkte en niet-verzinkte producten. NESTcoat is erg actief in het proces vlak na het thermisch verzinken. Dus de meeste staalproducten waarin wij de aluminium proppen aanbrengen zijn verzinkt. 

Het conserveren van metaal werkt als volgt. De zinklaag zorgt voor een sterke bescherming. Na het verzinkproces komt over de zinklaag meestal nog een hoofdzakelijk esthetische beschermlaag: de poedercoating of natlak. Deze twee lagen samen vormen een zeer sterke conservering voor het staal. Het staal gaat hierdoor vele malen langer mee. 

Vóór het poedercoaten worden de proppen in het product aangebracht. De prop steekt dan nog een beetje uit, dus egaliseren we het oppervlak. Hierna gaat het product de poedercoaterij in. Na het coaten valt niet meer te zien dat er ooit een gat in het product heeft gezeten! Het gat is volledig esthetisch hersteld.

 

Hoe herstellen we boorgaten op locatie?

Bij NESTcoat doen we alles om te zorgen dat de oppervlakte van een product, naast functioneel, ook zo esthetisch mogelijk is en blijft! Daarom helpen we alle ongewilde gaten in metaalproducten onzichtbaar te maken. Dit doen we met aluminium proppen. Deze zien eruit als cilindervormige aluminium stukjes met een conische afloop. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten. (Ook maten die niet op de foto staan!)De aluminium proppen zijn beschikbaar in verschillende maten

We slaan de aluminium proppen in de gaten en schuren dit totdat het gehele oppervlak egaal is. Deze service verlenen we op uw productielocatie, maar ook bij u thuis, in binnen- en buitenland. Is het product al gecoat? Dan herstellen wij de gaten op de volgende wijze:

 1. We overleggen met u welke gaten gedicht moeten worden;

 2. We kiezen per gat het juiste formaat aluminium prop;

 3. We slaan de aluminium prop in het gat;

 4. We schuren de aluminium prop totdat deze een egaal oppervlak vormt met de rest van het product;

 5. Het oppervlak ondergaat een voorbehandeling voorafgaand aan het plaatselijke coatingherstel;

 6. We herstellen de coating in de juiste kleur.

Hierin kan NESTcoat u van dienst zijn. Wij zijn gespecialiseerd in het aanbrengen van goed hechtende coatlagen op elke locatie. Hierbij gaan we altijd voor een zo klein mogelijk kleurverschil. 

 


Aluminium proppen bestellen!

Wij bieden aluminium proppen aan voor zowel particuliere, als zakelijke klanten! Vul het contactformulier in voor uw bestelling. 

Als u wilt dat wij de aluminium proppen voor u aanbrengen, egaliseren, en met een functioneel coatingsysteem in de juiste kleur herstellen, kunt u direct contact met ons opnemen.

 

Prijzen

 Type           

 Prijs p.s. excl. BTW       

 Prijs p.s. vanaf 100 stuks* excl. BTW

     

 8 mm

 € 1,17

 € 1,11

 10 mm  

 € 1,26

 € 1,20

 12 mm

 € 1,35

 € 1,28

 14 mm

 € 1,44

 € 1,37

 16 mm

 € 1,58

 € 1,50

 

*Bij een bestelling vanaf 100 stuks, 5% korting op dit type!
**Andere maten zijn mogelijk ook te verkrijgen: laat ons weten wat u zoekt!
 

Belangrijke gegevens voor het bestellen van aluminium proppen
Denk bij het invullen van het formulier goed om het zo compleet mogelijk maken van de informatie!

 • Bedrijfsnaam (indien van toepassing)

 • Kies bij ‘onderwerp’ de optie: Verkoop, technisch en overig

 • Factuuradres 

 • Verzendadres

 • Referentienummer (indien van toepassing)

 • Hoeveelheid aluminium proppen

 • Gewenste diameter aluminium proppen

 

Bestelvoorwaarden

 • Minimale afnamehoeveelheid: 25 stuks

 • Verzendkosten: €7,50

 • Betaling per factuur

 • Bij particulieren: zending na betaling factuur

 • Aluminium proppen op voorraad in de maten: 8, 10, 12, 14 en 16mm (diameter) 

 • Andere maten zijn mogelijk ook te verkrijgen: laat ons weten wat u zoekt!


Klik hieronder om naar het contactforumulier te gaan om de proppen te bestellen!
Naar contactformulier⇒